Licht over de Dommel

1 november 2011

Licht over de Dommel is een project van Social Urban Space met als doel ondergewaardeerde stukjes van de stad opnieuw in de schijnwerpers te plaatsen. Als één van de deelnemers aan dit project ontwikkelde Denovo een concept waarin het water van de Dommel en de geschiedenis van de stad een belangrijke rol spelen.

De rivier de Dommel, ooit een barrière en open riool,  zien we tegenwoordig als natuur en een rustpunt in de stad.  De Dommelbrug van weleer is alleen nog zichtbaar voor de oplettende voorbijganger met oog voor details zoals het smeedijzeren hekwerk.

De verdwenen lichtmasten en met name de overgebleven ruimtes in het hekwerk vormen het uitgangspunt voor eerherstel van de brug. Het water gaat weer een rol spelen.
Er is bewust gekozen voor een klein gebaar zodat de voorbijganger zelf een ontdekking kan doen.

Het eerste idee maakt gebruik van de uitsparingen in het hekwerk. De spijlen vormen zo een krachtige bescherming rond kwetsbare relikwieën. Deze onder stolpen geplaatste voorwerpen leggen verbinding met de geschiedenis van de stad. Elke stolp bevat een object dat de kijker meeneemt naar andere tijden.

In het tweede idee zullen de afgezaagde lichtmasten Dommelwater bloeden, dat vervolgens uitvloeit over een deel van het brugdek. Het water neemt zo tijdelijk bezit van de brug om vervolgens terug te stromen in de rivier en haar weg te vervolgen richting zee.

DommelbrugStolp_W_denovo11

Overstort_W_denovo11